Legislativní rámec připojování na budovanou splaškovou kanalizaci

Vydáno: před 13 lety | Autor: Bořivoj Sekanina | Kategorie: Projekt "ČOV a stoková síť"
Počet přečtení: 17158×

Dne 27. března 2011 se uskutečnilo veřejné setkání občanů, v rámci něhož byla m.j. představena  a diskutována i problematika plánovaného odkanalizování obce Vysočany. Na tomto setkání bylo vzneseno několik dotazů k nárokům, které tato akce klade na jednotlivé občany. Proto jsem se rozhodl poskytnout touto formou alespoň základní informace k této problematice připojování staveb.

V dostatečném předstihu před realizací veřejné části splaškové kanalizace na jednotlivých pozemcích připojovaných staveb, nebo v jejich blízkosti, vždy dle konkrétních údajů zpracovaného projektu splaškové kanalizace s vydaným stavebním povolením, který byl několikastupňově veřejně projednán, je nutno zpracovat dokumentaci jednotlivých přípojek splaškové kanalizace. Tyto stavby mají být projednány z iniciativy vlastníků připojovaných nemovitostí - stavebníků, nejsou totiž součástí veřejné infrastruktury. Bude na jednotlivých stavebnících, zda budou podklady a projednání zajišťovat samostatně nebo zda k takovému projednání někoho zmocní. Podobně jako v případě již vybudovaných vodovodních a plynovodních přípojek může v úloze takovéhoto prostředníka vystupovat konkrétní projektant nebo například Obec, která může pro zpracování nezbytné dokumentace a obstarání dalších podkladů vypsat výběrové řízení a minimalizovat tak náklady jednotlivých stavebníků, kteří se na úhradě zpracovaných podkladů následně budou podílet.

V této souvislosti je nezbytné uvést, že přípojky splaškové kanalizace v délce do 50m nevyžadují dle ust. § 103 odst.1 písm.b) bod 8 zákona č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném znění, stavební povolení ani ohlášení, ale na základě ust. § 96 odst.2 písm.a) stavebního zákona je lze realizovat, při splnění konkrétních zákonných podmínek, na základě územního rozhodnutí nebo územního souhlasu, což je zvláštní a relativně nová forma režimu projednání návrhu na umístění stavby bez územního řízení. Rozsah podkladů oznámení o záměru v území (k vydání územního souhlasu) je upraven v ust. § 96 odst.3 stavebního zákona. Jedná se o doklady prokazující právo realizovat stavbu, nelze-li tato práva ověřit v katastru nemovitostí, stanoviska vlastníků veřejné dopravní infrastruktury, pokud je dotčena, a vlastní projekční podklad, sestávající z jednoduchého technického popisu záměru a příslušných výkresů. Lze předpokládat, že pro předmětné stavby přípojek nebude nutné získávat žádná závazná stanoviska dotčených orgánů podle zvláštních předpisů, bude však nutná součinnost osob označených za účastníky řízení dle ust. § 85 odst.2 stavebního zákona. Musí být tedy získány souhlasy vlastníků všech přímo dotčených pozemků a staveb a rovněž souhlasy osob, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám nebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být přímo dotčeno.

Pro projednání záměrů bude nezbytné zpracovat zejména řádný výkres situace nad podkladem platné katastrální mapy, s konkrétním polohopisem a výškopisem, v kontextu již zpracovaných projekčních podkladů veřejné stokové sítě. V bezprostředním okolí plánovaných přípojek bude tedy nutno vyšetřit skutečné polohy všech staveb, včetně výškových údajů terénu a parametrů ležatého svodu splaškové kanalizace připojované stavby a navrhnout konkrétní technické řešení přípojky ve výkresu podélného řezu, v případě nutnosti dalších nezbytných výkresech a prováděcích podkladech, včetně návrhu asanace stávajících řešení likvidace odpadních vod, mezi něž patří žumpy, septiky a malé domovní čistírny. Při zpracování podkladů bude nutno vycházet z konkrétního řešení přípojných míst plánované veřejné stokové sítě (poloha a výšková úroveň) a z konkrétního zaměření souvisejících částí připojovaných a souvisejících staveb (poloha a výšková úroveň potrubí). Bude nezbytný detailní průzkum staveniště - v součinnosti se stavebníky, musí být spolehlivě zjištěna poloha a stav ležatých svodů, musí být vyloučeno zaústění dešťových nebo jiných balastních vod apod.

 Ing. arch. Jiří Kouřil, Ved. odd. ÚP a RR SÚ MěÚ Blansko

Kalendář akcí v obci

Předchozí Srpen 2024 Následující
Po Út St Čt So Ne
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Zobrazit vše